Selasa, 7 Oktober 2025

Kunci Jawaban

Contoh Soal UAS dan PAS Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Pilihan Ganda-Esai dengan Kunci Jawaban

Inilah contoh soal UAS atau PAS Bahasa Inggris kelas 12 semester 1 pilihan ganda dan essai, beserta kunci jawaban. Materi salah satunya offer sentence

Penulis: Tartila Abidatu Safira
Editor: Endra Kurniawan
Pexels
Ilustrasi belajar - Berikut ini contoh soal UAS dan PAS Bahasa Inggris kelas 12 semester 1 mulai dari pilihan ganda hingga esai. 

In the Netherlands he became converted to the idea of using Indonesian cultural traditions to cope with the problems posed by Dutch colonial rule. He felt that education was the best means to strengthen Indonesians, and he was deeply influenced by the progressive theories of the Italian educational reformer Maria Montessori and by the Indian poet and philosopher Rabindranath Tagore.

The first Taman Siswa schools were established in Java in July 1922. Instruction, carried on informally, emphasized traditional skills and values of Javanese life, particularly music and dance. Western subjects were taught, too, in order to help students cope with the demands of modern life. Overcoming initial official hostility, the Taman Siswa schools had spread throughout the archipelago and were by the late 1930s subsidized by the Dutch colonial government. Based on traditional Javanese concepts, the Taman Siswa schools appealed primarily to those segments of Indonesian society termed abangan, in which the Islamic faith is less deeply entrenched. Dewantoro continued his leadership of Taman Siswa after the war and upon his death was acclaimed a national hero.

What is the main idea of paragraph 2?

A. Dewantoro‟s background
B. Dewantoro‟s royal family
C. Dewantoro‟s birth
D. Dewantoro‟s education

Jawaban: D

12. What is the purpose of Taman Siswa?

A. To fight Dutch colonial rule
B. To strengthen Indonesian
C. To promote Indonesian culture
D. To emphasize traditional skills

Jawaban: A

13. Why was Ki Hadjar Dewantoro exiled to the Netherlands?

A. Because of his article in the Indische Partij‟s De Express
B. Due to his activities in the socialist Indische Partij
C. Because he was a member of Sarekat Islam
D. Because he was born into a noble family

Jawaban: A

14. What IS NOT TRUE about Taman Siswa?

A. Ki Hajar Dewantoro was founder of Taman Siswa
B. The 1st Taman Siswa was established in 1922
C. In 1930 the Dutch colonial government subsidized Taman Siswa
D. Western subject was prohibited for Taman Siswa

Jawaban: D

15. Dewantoro continued his leadership of Taman Siswa after the war and upon his death was acclaimed a national hero. The underlined word 'Acclaimed' has the closest meaning with ...

A. Praised
B. Criticized
C. Announced
D. Declared

Jawaban: D

16. The correct sentence to express a suggestion is . . . . .

A. If you want to be healthy, consume enough vitamin.
B. If you want to be a better person, you have to have a positive attitude.
C. If you want a better view, why don't you get to the rooftop.
D. If I have a lot of money, I will move to Switzerland.

Jawaban: A

17. The sentence above is the form of . . . . . .

A. If clause + suggestion
B. If clause + general truth
C. If clause + imperative
D. If clause + reminder

18. Mr. Win : Hello, Miss Wilis. Would you like a cup of coffee? I'm just making some.
Miss Wilis : Oh, yes please. That would be lovely.

The underlined 'Oh, yes please. That would be lovely' expression expresses ...

A. Offering something
B. Offering help
C. Refusing an offer
D. Accepting an offer

Jawaban: D

19. Choose the following sentences with expression of hope…..

A. I need a nice house
B. I would like to have a nice house
C. Hopefully I have nice house
D. I like a new house

Jawaban: C

20. Arrange the following sentences into a good paragraph of procedure text.

1. Add the coconut milk, stir, continue simmer to enhance flavor.

2. Fry the grinded spices with 2 spoons of vegetable oil.

3. Serve your white chicken curry while hot.

4. Boil chicken. Allow 2 cups of broth to remain in the pot.

5. Add the spices into the boiled chicken; turn to low heat until it is tender.

Choose the correct answer:

A. 4 – 2 – 5 – 1 – 3
B. 4 – 5 – 1 – 2 – 3
C. 2 – 4 – 5 – 1 – 3
D. 2 – 5 – 1 – 2 – 3

Jawaban: C

Essai

1. Student Volunteers Needed!

On Saturday, December 12th, from 10 A.M. until 4 P.M., Ma’arif Islamic Senior High School will be holding a music festival in the school hall. The special event will feature a variety of professional musicians and singers.

TASK TIME DATE Make posters 1 P.M. to 4 P.M. December 5th. Set up gym 11 A.M. to 4 P.M. December 11th. Help performers 9 A.M. to 4 P.M. December 12th. Welcome guests 10 A.M. to 2 P.M. December 12th. Clean up gym 4 P.M. to 7 P.M. December 12th

Interested students should speak with Ms. Rifa, the music teacher. Students who would like to help at the festival must have written permission from a parent or guardian.

a. What time will the festival begin?

b. What job will be done the day before the festival begins?

c. Who is told to talk to Ms. Rifa?

Jawaban

a. 10 A.M

b. Setting up the hall

c. Students

2. Translate into english or Indonesia!

a. Jika kamu mencampur warna biru dan merah,Kamu Akan mendapatkan warna ungu

b. I saw their watch made from Gold. I wonder how expensive is it.

c. Tania kinda hate those strawberry jam inside her toast. It feels too sour, she said.

Jawaban:

a. if you combine blue and red, you get purple color

b. Aku melihat jam tangan mereka terbuat dari emas. Aku membayangkan betapa mahal harganya

c. Tania agak benci selai stroberi di dalam roti panggangnya. Rasanya terlalu asam, kata dia.

3. Lengkapilah kalimat berikut ini

a. I would be very happy, if my mother ... me much money now.

b. Do you like playing football? No, . . .

c. We are from Indonesia. One of traditional music of . . . . country is Angklung. (we)

Jawaban:

a. Gave

b. I don't

c. Our

4. ...... (a), my family and I went to Pasir Putih beach. We went by own car. We left our house at 08.00 a.m. and …… (b) there at 09.00 a.m. I felt …… (c). We played with sand and swam in the area. After we felt tired we had lunch together and played again. At 03.00 p.m. we went back.

Jawaban:

a. Last Holiday

b. Arrived

c. Happy

(Tribunnews.com/Tartila Safira)

Sumber: TribunSolo.com
Halaman 4 dari 4
Rekomendasi untuk Anda

Berita Terkini

© 2025 TribunNews.com, a subsidiary of KG Media. All Right Reserved